Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Επιδότηση επιδεικτικών δράσεων ηλεκτροκίνησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει ακόμη επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας καθώς και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα κτίρια και προκηρύχθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομίας.

Πρόκειται ειδικότερα για το πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)” σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φοιτητικές εστίες και εγκαταστάσεις Τεχνολογικών Φορέων του Υπουργείου Παιδείας».

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι παρεμβάσεις αφορούν τις παρακάτω κατηγορίες Ενεργειών:

-Επιδεικτικές δράσεις για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, μέχρι του ποσού των 70.000,00€.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών μεταφοράς του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του Δικαιούχου, εντός του εσωτερικού οδικού δικτύου της Πανεπιστημιούπολης, ενδεικτικά αναφέρονται οι δυνητικές δράσεις: α) Αντικατάσταση του υπάρχοντος συμβατικού οχήματος μετακίνησης, με αντίστοιχο ηλεκτρικό, β) Εγκατάσταση μικρού δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Οι υπηρεσίες μεταφοράς θα παρέχονται χωρίς αντίτιμο και η όποια εγκατάσταση θα είναι πλήρης και λειτουργική και δύναται να περιλαμβάνει σταθμούς φόρτισης, οχήματα, συστήματα έξυπνου ελέγχου και διαχείρισης κλπ.

  

 -Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ).

Ενδεικτικά αναφέρονται: επεμβάσεις επί του κελύφους με προσθήκη μόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση συστήματος καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που επιτρέπει χρήση ΑΠΕ, αντικατάσταση παλαιού συστήματος κλιματισμού, εγκατάσταση συστημάτων μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής, επεξεργασίας και προβολής – επιτόπου και διαδικτυακώς των λειτουργικών στοιχείων και αποτελεσμάτων των ενεργειακών συστημάτων του κτιρίου, όπως ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια (BEMS), παθητικά ηλιακά συστήματα, παθητικά συστήματα φυσικού και ενεργειακού τεχνητού φωτισμού, κτλ.

-Επιδεικτικές δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

Ενδεικτικά αναφέρονται: δράσεις ΑΠΕ όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) ή εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), κατασκευή εγκατάστασης ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας υψηλής αποδοτικότητας, κατασκευή εγκατάστασης εκμετάλλευσης της παραγόμενης θερμικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ή/και ΑΠΕ για παραγωγή ψύξης, ενιαίο σύστημα για την παρακολούθηση του αντικτύπου όλων των δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης – on-line πλατφόρμα δημοσιοποίησης των σχεδίων ενεργειακής απόδοσης ή/και περιβαλλοντικών δηλώσεων και των επιδόσεων των δράσεων με επεξεργασία και αυτόματη σε πραγματικό χρόνο ανάρτηση των μετρήσεων των δεικτών των δράσεων που διαθέτουν συστήματα μετρήσεων, παρακολούθησης, καταγραφής.

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμίζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες και υποχρεωτικά μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων το κτίριο να κατατάσσεται σε κατηγορία Β’ και άνω, σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ.

-Συμβουλευτικές υπηρεσίες, εφόσον τεκμηριώνεται, ότι ο Δικαιούχος, λόγω αντικειμένου, δεν δύναται να τις υλοποιήσει και δεν αφορούν την Διαχειριστική, Διοικητική και Επιχειρησιακή επάρκεια, μέχρι του ποσού του 1% του αιτούμενου συνολικού προϋπολογισμού και όχι παραπάνω από 300.000,00€.

Οι  προτάσεις θα υποβάλλονται από τις 10 Απριλίου ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Πηγή: ecopress.gr – Κ. Βουτσαδάκης

Previous ArticleNext Article