Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Ηλεκτρικά Λεωφορεία από την Τούρκικη βιομηχανία Karsan

Στην Έκθεση Transport Show στο MEC Παιανίας είδαμε ηλεκτρικά λεωφορεία πόλης τα οποία κατασκευάζονται στην Bursa της γειτονικής Τουρκίας, από τη βιομηχανία  Karsan η οποία αριθμεί μισό αιώνα δραστηριότητας στο χώρο της κατασκευής οχημάτων, διαθέτει περί τους 1600 εργαζόμενους και κατασκευάζει εν σειρά μοντέλα των εργοστασίων  Peugeot, Citroen, Renault και άλλων.

Το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης των λεωφορείων αυτών όπως και οι συστοιχίες των συσσωρευτών τους προέρχονται από την σειρά i της BMW και επομένως δεν απαιτούν ιδιαίτερη διερεύνηση σε ότι αφορά την ποιότητα, την απόδοση και τη λειτουργικότητά τους.

Τα εκτιθέμενα μοντέλα ηλεκτρικών λεωφορείων ήταν σε δύο μεγέθη, το μικρότερο τύπου Jest Electric συνολικού μήκους 5,845 μ και σε 4 διαφορετικές διατάξεις καθισμάτων όπως 9 σταθερά και 2 αναδιπλούμενα, 10 + 2, 9 + 3 και  τέλος 8 σταθερά. Η συνολική μεταφορική ικανότητα σε άτομα αρχίζει από 18 και φτάνει σε 26 ανάλογα με τη διαρρύθμιση που θα επιλεγεί. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις από πλευράς αυτονομίας όπως των 80 χλμ και των 165 χλμ και η μέγιστη ταχύτητά του είναι 70 χλμ/ω.

Το μεγαλύτερο μοντέλο τύπου Atak Electric είναι συνολικού μήκους 8,154 μ και οι διατάξεις των καθισμάτων του μπορεί να είναι 18 σταθερά και 4 αναδιπλούμενα ή 21 σταθερά και 4 αναδιπλούμενα και η συνολική μεταφορική ικανότητα σε άτομα κυμαίνεται από 55 έως 57. Η αυτονομία του φτάνει τα 300 χλμ βασισμένη σε συστοιχία συσσωρευτών τύπου Li-ion  χωρητικότητας 220 kWh.

Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις οι οποίες πολύ σύντομα θα αρχίσουν να ερευνούν την αγορά για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων αλλά και άλλοι φορείς που θα ενδιαφερθούν για τέτοιες εφαρμογές έχουν τώρα μια ακόμα περίπτωση υποψήφιου προμηθευτή με αξιόλογο επίπεδο ποιότητας. Άλλωστε οι μέχρι σήμερα εισαγωγές αυτοκινήτων από την Τουρκία έχουν αποδείξει την ποιοτική τους επάρκεια.

Το μόνο το οποίο εμάς στο ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. μας κάνει να αισθανόμαστε δυσάρεστα είναι το γεγονός ότι θα μπορούσε και η Ελληνική βιομηχανία να παράγει αντίστοιχα προϊόντα εάν δεν μας καθιστούσε αναποτελεσματικούς η φιλοσοφία του ουραγού των εξελίξεων που μας χαρακτηρίζει

Previous ArticleNext Article