Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Μετά τα ηλεκτρικά μονοθέσια τώρα και ηλεκτρικά SUV σε αγώνες Rally Off-Road

Πηγή: Alex Kalinauckas, Motorsport.com

Συνεργάτης: Andrew van de Burgt

 29 Αυγούστου, 2018

Οι διοργανωτές των αγώνων με αυτοκίνητα “Formula E” σχεδιάζουν τώρα τη σειρά αγώνων “Extreme E” με ηλεκτρικά SUV οι οποίοι θα διεξάγονται σε «εξωτικά» πεδία όπως π.χ. στα Ιμαλάια ή στην Αρκτική.   

Όπως έγινε αντιληπτό από το Motorsport.com, κατά την ενημέρωση, το σχέδιο αυτό βρίσκεται ακόμα στο πρώτο στάδιο εξέλιξης με την προοπτική να υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και να έχει τη μορφή αγώνων για οχήματα ειδικών προδιαγραφών με σχετικά περιορισμένες δυνατότητες ελεύθερων βελτιώσεων.

Αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να αφορούν στον ηλεκτροκινητήρα και στο αμάξωμα όμως το πλαίσιο θα πρέπει να υπακούει σε δεδομένες προδιαγραφές και τα αυτοκίνητα θα πρέπει να μοιάζουν με τα αντίστοιχα μοντέλα SUV που θα κυκλοφορούν στους δρόμους.

Το σχέδιο αυτό προωθείται από τον νικητή του αγώνα «Ινδιανάπολις 500», του 2003, και εσχάτως ορισθέντα  ως αθλητικό διευθυντή της ομάδας McLaren Φόρμουλα 1, κύριο Gil de Ferran ο οποίος όμως υποστηρίζεται από τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της “Formula E” κύριο Alejandro Agag.

Σχετικά με τον τίτλο “Extreme E” – αυτό που μπορώ να σας πω μόνο είναι ότι πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που θα υλοποιηθεί επίσης από εμάς, δήλωσε στο Motorsport.com ο κύριος Agag, το οποίο όμως βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια.

Μπορώ επίσης να προσθέσω ότι ελπίζω, σύντομα, ο κύριος Gil de Ferran, επικεφαλής του προγράμματος, να προβεί σε περισσότερο λεπτομερειακές ανακοινώσεις. Επι του παρόντος αυτά είναι τα μόνα που μπορώ να πω.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι τα αυτοκίνητα τύπου SUV αποτελούν προτεραιότητα για τους κατασκευαστές, ο Agag είπε ότι ο τύπος αυτών των αυτοκινήτων ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα του αγοραστικού ενδιαφέροντος και για τον λόγο αυτό όλοι οι κατασκευαστές επικεντρώνουν σε αυτόν το ενδιαφέρον τους και νομίζω ότι έτσι πρέπει να κάνουν.

Οριοθετώντας αυστηρούς περιορισμούς αλλά ταυτόχρονα επιτρέποντας στους κατασκευαστές που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν την ανάπτυξη εξέλιξης και την αξιοποίηση της τεχνολογίας τους σε ορισμένα από τα μέρη του αυτοκινήτου, η σειρά “Extreme E” θα επιδιώξει την εφαρμογή της  ίδιας αγωνιστικής φιλοσοφίας που έχει αναπτύξει στους αγώνες  “Formula E” ιδίως από την έναρξη της δεύτερης περιόδου τους κατά τα έτη  2015/2016.

Αντίθετα όμως από την πολιτική που εφαρμόστηκε για τους αγώνες με τα ηλεκτρικά μονοθέσια κατά τις πρώτες τέσσερις περιόδους, δηλαδή τη χρησιμοποίηση ενιαίου τύπου πλαισίου, πριν προχωρήσει στην επιθετική πολιτική της γενιάς 2, εν όψει της περιόδου 2018/2019,  η σειρά “Extreme E” θα επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα με την εξωτερική εμφάνιση των αντίστοιχων μοντέλων σειράς παραγωγής της φίρμας τους.

Previous ArticleNext Article