Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Από τη βενζίνη στην ηλεκτρική ενέργεια

Μερικοί επιχειρηματίες του χώρου των καυσίμων αντιλαμβάνονται ήδη ότι οι καιροί αλλάζουν και παράλληλα με τη βενζίνη, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αρχίζουν να διαθέτουν στους αυτοκινητιστές ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τους.
Το Γερμανικό υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών εκτιμά ότι στο τέλος του 2020 θα είναι εγκατεστημένοι σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 15.000 φορτιστές. Σήμερα είναι εγκατεστημένοι περίπου 9.500 εκ των οποίων οι 8.000 παρέχουν ισχύ φόρτισης μέχρι 22 kW οι δε υπόλοιποι μέχρι 50 kW.
Η κατάσταση αυτή δείχνει να ανατρέπεται με την εμφάνιση του προγράμματος IONITY, μιας συνεργασίας των κατασκευαστών BMW, Daimler, Ford και Volkswagen Group με Audi και Porsche οι οποίοι θεωρούν ότι τα υπό κατασκευή ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα χρειάζονται ταχύτερες φορτίσεις και επομένως μεγαλύτερης ισχύος φορτιστές.
Οι ταχυφορτιστές των 50 kW θεωρούνται ικανοποιητικοί για τις ανάγκες των μέχρι σήμερα κυκλοφορούντων στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά η εξέλιξη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεγάλης αυτονομίας διαθέτουν συσσωρευτές μεγάλης χωρητικότητας ικανούς να δέχονται ακόμα ταχύτερη φόρτιση.

Το σχέδιο IONITY προβλέπει ισχύ φόρτισης μέχρι 350 kW. Ένα τέτοιο δίκτυο από περίπου 340 σταθμούς φόρτισης εγκατεστημένους κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων 25 ευρωπαϊκών χωρών – στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας – εκ των οποίων οι 100 περίπου στη Γερμανία, θα προσφέρουν υπερταχεία φόρτιση και θα καθιστούν εφικτά τα ταξίδια σε μεγάλες αποστάσεις με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα νέας γενιάς.
Μια τοποθεσία φόρτισης για κάθε 120 χιλιόμετρα
Η συνήθης διάταξη κάθε τοποθεσίας φόρτισης του δικτύου IONITY η οποία θα βρίσκεται πλησίον ενός αυτοκινητόδρομου θα περιλαμβάνει 6 φορτιστές ισχύος 175 kW οι οποίοι θα μπορούν να εργαστούν και σε ζεύγη με συνδυασμένη παροχή ισχύος 350 kW
Η απόσταση μεταξύ των τοποθεσιών φόρτισης δεν θα υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μετακίνηση ακόμα και ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσης αυτονομίας ενώ υπολογίζεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας θα μπορούν να αποκτούν ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τους εξασφαλίσει αυτονομία 300 χιλιομέτρων σε χρονικό διάστημα φόρτισης 15 λεπτών της ώρας, όσο χρειάζεται κανείς για ένα καφέ.
Στη χώρα μας υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια για την εγκατάσταση ενός πρώτου δικτύου ταχυφορτιστών στο εθνικό δίκτυο μας δίκτυο
Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις και αφενός θα συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του ώστε να προχωρήσουν αυτά τα σχέδια αφετέρου δε θα κρατάει τα μέλη του και τους επισκέπτες του ιστοχώρου του ενήμερους

Previous ArticleNext Article