Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Διυπουργική Επιτροπή για το έργο «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελληνική επικράτεια»

 

Με τις υπογραφές των Χρήστου Σταϊκούρα, Υπουργού Οικονομικών, Κώστα Καραμανλή, Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Γεράσιμου Θωμά, Υφυπουργού Περιβάλλοντος  και Ενέργειας δημοσιεύτηκε η σύσταση και συγκρότηση 21μελούς επιτροπής για την «προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελληνική επικράτεια»

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων, ο μοναδικός εξειδικευμένος εθνικός φορέας ο οποίος προωθεί την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας από το 1991, τελικά φαίνεται ότι δεν χώρεσε να εκπροσωπηθεί παρά το ότι είχε κληθεί να ορίσει εκπρόσωπο και είχε ανταποκριθεί θετικά.

Όλοι οι φίλοι της ηλεκτροκίνησης, όλοι όσοι πιστεύουμε ότι το περιβάλλον και η δημόσια υγεία απαιτούν τη ταχύτερη δυνατή διάδοση των καθαρών οχημάτων ευχόμαστε ευόδωση του έργου αυτής της επιτροπής. Η πορεία της νέας τεχνολογίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν, από την ορθή ιεράρχηση των μέτρων και από την ταχύτητα υλοποίησής τους.

Η επιδιωκόμενη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πλέγμα κινήτρων/αντικινήτρων και προώθησης υποδομών υποστήριξης.

Σε πρόσφατη γνωμοδότηση του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ότι αφορά την εκτίμηση που μπορεί να γίνει για τον ρυθμό διάδοσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά την επόμενη δεκαετία 2020 – 2029 υποβλήθηκε ανάλυση και συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαν να ακολουθηθούν ρυθμοί ανάλογοι προς τα πακέτα μέτρων που θα εφαρμοστούν  και οι οποίοι εμφανίζονται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Η διείσδυση απεικονίζεται σε ποσοστό του στόλου  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επί του συνολικού στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων κατά έτος. Η χαμηλή καμπύλη δείχνει την αναμενόμενη εξέλιξη εάν η κατάσταση παραμείνει στο σημερινό επίπεδο κινήτρων. Η μεσαία καμπύλη δείχνει την αναμενόμενη εξέλιξη εάν ληφθούν όλα εκείνα τα κίνητρα και υλοποιηθούν οι βασικές υποδομές που περιγράφονται στη γνωμοδότηση και τέλος ή άνω καμπύλη δείχνει την περαιτέρω επιτάχυνση που μπορεί να επιτευχθεί εάν ενισχυθούν περαιτέρω τα κίνητρα ακόμα και με επιδότηση της αγοράς του αυτοκινήτου.

Previous ArticleNext Article