Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Ηλεκτροκίνητο SUV Audi E-Tron: Πρώτες πληροφορίες

Η Audi προχθές αποκάλυψε το ETron, το πρώτο ηλεκτρικό της  SUV. Παραθέτουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του.

 Car and Bike – Δημοσίευση: Σεπτέμβρης 22, 2018

 

Η παγκόσμια πρεμιέρα του ηλεκτρικού SUV Audi E-Tron δόθηκε πριν από δύο ημέρες και προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο να είναι ένα SUV. Το αυτοκίνητο παρουσιάσθηκε στο San Francisco γεγονός που σημειώθηκε ιδιαίτερα αφού η ανταγωνίστρια Tesla έχει επίσης την έδρα της στην California. Με την τεχνολογία αιχμής που το χαρακτηρίζει και με την ταυτότητα του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Audi το E-Tron φαίνεται έτοιμο να διατεθεί στις ευρωπαϊκές αγορές πριν από το τέλος της χρονιάς.

 

Ηλεκτρική Ενέργεια

Το Audi E-Tron έχει δύο ηλεκτροκινητήρες των οποίων ή σύνθετη ισχύς είναι 265 kW

 

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες του Audi E-Tron, τοποθετημένοι από ένας σε κάθε άξονα, διαθέτουν συνδυαστική ισχύ 265 kW ή 355 bhp. Ο εμπρόσθιος ηλεκτροκινητήρας είναι ισχύος 125 kW και ο οπίσθιος 140 kW. Εάν ο οδηγός επιλέξει την κατάσταση μέγιστης ισχύος (boost) η συνολικώς διατιθέμενη ισχύς φτάνει στα 300 kW (408 bhp) με ροπή 664 Nm. Η συστοιχία των συσσωρευτών του αποτελείται από 432 στοιχεία δομημένα σε 36 δομοστοιχεία (modules) και η συνολική χωρητικότητά της ανέρχεται σε 95 kWh. Σαν ένα γνήσιο Audi SUV το αυτοκίνητο είναι βέβαια τετρακίνητο.

Αυτονομία και επιδόσεις

 Το Audi E-Tron αποκτά  αυτονομία 400 χλμ. με μια πλήρη φόρτιση των συσσωρευτών  του.

 

Σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP, το Audi E-Tron αποκτά αυτονομία ανώτερη των 400 χλμ. για κάθε πλήρη φόρτιση των συσσωρευτών του. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει το 200 χλμ./ω και η επιτάχυνσή του από στάση μέχρι την ταχύτητα των 100 χλμ./ω απαιτεί χρόνο 6,6 δευτερολέπτων στην κανονική κατάσταση λειτουργίας ή 5,7 δευτερολέπτων στην κατάσταση μέγιστης ισχύος (boost). Η επαναφόρτιση των συσσωρευτών του μπορεί να γίνεται με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ισχύος μέχρι 11 kW. Η δυνατότητα φόρτισης από  φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) ισχύος μέχρι 22 kW προσφέρεται σαν επιπλέον εξοπλισμός.

Εικονικοί πλευρικοί καθρέπτες

Οι εικονικοί πλευρικοί καθρέπτες δεν θα προσφέρονται σε όλες τις αγορές

Το Audi E-Tron διαθέτει εικονικούς πλευρικούς καθρέπτες οι οποίοι για πρώτη φορά στον κόσμο εξοπλίζουν ένα αυτοκίνητο παραγωγής. Βασικό στοιχείο τους είναι η αντικατάσταση των γνωστών πλευρικών καθρεπτών από κάμερες τοποθετημένες στην ίδια θέση. Οι εικόνες τους προβάλλονται σε οθόνη τύπου monitor στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αυτή ή εφαρμογή όμως, για λόγους εθνικής νομοθεσίας, δεν θα προσφέρεται σε όλες τις αγορές στις οποίες η Audi εξάγει τα αυτοκίνητά της.

Διαστάσεις

Το ολικό μήκος του είναι 4,901 mm, το πλάτος του  1,935 mm και το ύψος του 1,616 mm. Προσφέρει τους άνετους χώρους και τις ανέσεις ενός μεγάλου μεγέθους SUV της Audi. Με ένα μετατρόχιο 2,928 mm εξασφαλίζει μεγάλους χώρους για τους πέντε επιβαίνοντες. Η συνολική χωρητικότητα του χώρου αποσκευών του είναι 660 λίτρες πλέον 60 λίτρες κάτω από το εμπρόσθιο καπό όπου συνήθως αποθηκεύεται το καλώδιο φόρτισης, εργαλεία  και ένα κουτί πρώτων βοηθειών.

 

Αναφορά  στην Ινδία

Η Audi σχεδιάζει να διαθέσει το E-Tron στην Ινδική αγορά περί το τέλος του 2019

Σχόλιο

Η Audi επιβεβαίωσε ότι η αγορά των Ινδιών συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών στις οποίες πρόκειται να εξαχθεί το E-Tron. Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτό πρόκειται να συμβεί περί το τέλος του 2019. Παρά το γεγονός ότι η Ινδία απέχει πολύ ακόμα από του να διαθέτει υποδομή φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων η Audi πιστεύει ότι η μεγάλη αυτονομία του αυτοκινήτου θα απαλλάξει τους ιδιοκτήτες του από τον φόβο της έλλειψης ενέργειας για την κίνησή του. Εάν ο χρήστης  διαθέτει ένα φορτιστή στο σπίτι του ή στο γραφείο του δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα αυτονομίας αφού θα διαθέτει ικανή ενέργεια για περισσότερα από 400 χλμ. Επομένως ακόμα και στην Ινδία το αυτοκίνητο θα ικανοποιήσει τους αγοραστές του.

Η τιμή εκκίνησης του Audi E-Tron στις ΗΠΑ θα είναι 74.800 δολάρια δηλαδή περίπου 54 ινδικά lakh ,όταν αυτό εμφανισθεί στην Ινδική αγορά.

 

Previous ArticleNext Article