Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η ΙΒΜ ανακοινώνει τα σχέδιά της για συσσωρευτές χωρίς βαρέα μέταλλα και με μεγαλύτερη απόδοση από των εν χρήσει Ιόντων Λιθίου

Η IBM Research ανακοινώνει την ανακάλυψη νέων υλικών κατασκευής συσσωρευτών  τα οποία παράγονται από θαλάσσιο νερό και επομένως απαλλάσσουν τη βιομηχανία από την ανάγκη χρησιμοποίησης επικίνδυνων βαρέων μετάλλων.

Η χρήση τριών νέων υλικών, για τα οποία έχουν εξασφαλισθεί τα αποκλειστικά δικαιώματα της εταιρείας, οδηγεί σε μια εντελώς νέα χημεία κατασκευής συσσωρευτών η οποία δεν χρησιμοποιεί βαρέα μέταλλα για τα οποία πάντα υπάρχουν φόβοι κόστους, επάρκειάς τους ή και διαθεσιμότητάς τους

Πέρα από τα περιβαλλοντικά και ανθρωπιστικά οφέλη που προκύπτουν από μια τέτοια εξέλιξη, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι παραγόμενοι συσσωρευτές θα υπερέχουν σημαντικά  από πλευράς προδιαγραφών συγκρινόμενοι με τους συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου και ότι ειδικότερα θα προσφέρουν:

  • Μικρότερο κόστος: Η ενεργός ύλη της καθόδου θα είναι φτηνότερη αφού δεν θα περιέχει κοβάλτιο, νικέλιο ή άλλα ακριβά βαρέα μέταλλα.
  • Ταχύτερες Φορτίσεις: Λιγότερα από 5 λεπτά της ώρας θα απαιτούνται για να φορτισθεί ο συσσωρευτής μέχρι το 80% της χωρητικότητάς του χωρίς να επηρεάζεται κατά το παραμικρό η ικανότητα του ρυθμού και του βάθους εκφόρτισης.
  • Υψηλή πυκνότητα ισχύος: Μεγαλύτερη από 10.000 W/L, η οποία υπερβαίνει την πυκνότητα ισχύος που μπορεί να φτάσει σήμερα ένας συσσωρευτής Ιόντων Λιθίου.
  • Υψηλή ενεργειακή πυκνότητα: Μεγαλύτερη από 800 Wh/L, συγκρίσιμη με εκείνη των συσσωρευτών Ιόντων Λιθίου.
  • Εξαιρετική ενεργειακή αποδοτικότητα: Απόδοση μεγαλύτερη του 90% υπολογιζόμενη από τη σχέση της ενέργειας εκφόρτισης σε σχέση με την ενέργεια φόρτισης.
  • Χαμηλή ευφλεξιμότητα των ηλεκτρολυτών.

Τα νέα αυτά υλικά εμφανίζουν επίσης την ικανότητα περιστολής των επικαθήσεων του μετάλλου Λιθίου κατά τη διάρκεια της φόρτισης, ιδιότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σημαντική βελτίωση των ήδη παραγόμενων συσσωρευτών Ιόντων Λιθίου.

Τα σχέδια για περαιτέρω βελτίωση των χαρακτηριστικών αυτών των συσσωρευτών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για τη μετάβαση από το στάδιο της έρευνας στο στάδιο της εμπορικής ανάπτυξης του προϊόντος η IBM Research συνεργάζεται με την Mercedes-Benz Research and Development North America, τον παραγωγό ηλεκτρολυτών Central Glass, και τον κατασκευαστή συσσωρευτών Sidus.

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2020 από τον  Ryan Austin, Newswire

Πηγή: IBM Research

Previous ArticleNext Article