Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η ABB παρέχει ολοκληρωμένη λύση ηλεκτροκινητικότητας για τους Ελβετικούς αυτοκινητόδρομους

Δελτίο Τύπου, Ζυρίχη, 26/6/2020

Η Primeo Energie και η Alpiq EMobility εγκαινίασαν τα πρώτα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων του αυτοκινητόδρομου Α2, τεχνολογίας εναποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές και με σύστημα ενεργειακής διαχείρισης της ABB, γνωστής για την προηγμένη της τεχνολογία στα θέματα της ταχυφόρτισης.

Η Ελβετική εταιρεία διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας  Primeo Energie και η Alpiq E-Mobility άνοιξαν τα πρώτα τους σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο Α2 στις θέσεις Inseli και Chilchbuehl

Με την παρουσία των ελβετικών αρχών αλλά και του διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Οδικού Δικτύου (FEDRO) κ. Jürg Röthlisberger, εγκαινιάσθηκαν οι πρώτες δύο από τις 20 προγραμματισμένες εγκαταστάσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι οποίες σχεδιάσθηκαν εξ ολοκλήρου από την εταιρεία ABB με επίκεντρο τις γνωστές μονάδες ταχυφόρτισης Terra High Power και regular Terra DC fast chargers.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ελβετίας για τη μέχρι το 2050 μείωση κατά 50% των εκπομπών ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου, με έτος βάσης το 1990, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Οδικού Δικτύου εφαρμόζει εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης σημείων ταχυφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων το οποίο εντός των επόμενων λίγων ετών θα καλύψει όλους τους 100 περίπου σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πολλές από τις τοποθεσίες στις οποίες λειτουργούν αυτοί οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σήμερα δεν διαθέτουν ικανή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και επί πλέον τα εγκατεστημένα σε αυτούς σημεία φόρτισης θα ανήκουν σε διαφορετικούς κάθε φορά επιχειρηματικούς φορείς. Ως εκ τούτου ο κάθε ένας από αυτούς θα έχει το δικό του επενδυτικό – επιχειρηματικό σχέδιο και τα δικά του λειτουργικά έξοδα τα οποία και θα διαμορφώνουν το τελικό τιμολόγιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η γενική εφαρμογή ενός ενιαίου επιχειρηματικού μοντέλου καθορισμού των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο αυτό επιχειρηματικό μοντέλο, με το οποίο θα λειτουργήσουν οι Primeo Energie και Alpiq E-Mobility στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων, στηρίζεται στην, σε πραγματικό χρόνο, ενοποιημένη διαχείριση όλων των αναγκαίων κοστολογικών στοιχείων και στην «έξυπνη»  ισοστάθμισή τους έτσι ώστε να εξασφαλίζεται μια αξιόπιστη και συνεπής τιμολόγηση προς τους πελάτες.

Ο κ. Daniel Laager, επι κεφαλής του προγράμματος e-mobility στην Primeo Energie, σχολίασε: «Η τεχνολογικής βάσεως συνεργασία μας με την ABB μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους αυτοκινητιστές πελάτες μας πολύ ικανοποιητικές συνθήκες εξυπηρέτησης και ταυτόχρονα μας οδηγεί ώστε να βελτιστοποιούμε τα λειτουργικά μας έξοδα»

Τα κέντρα εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στις τοποθεσίες Inseli και Chilchbuehl είναι εξοπλισμένα με μια μονάδα φόρτισης των 50 kW τύπου Terra 54, της ABB, η οποία παρέχει ταχυφόρτιση με συνεχές ρεύμα και θεωρείται ως η πλέον εξελιγμένη στην κατηγορία της.

Η μονάδα αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το ένα υπό συνθήκες ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα και το άλλο με ηπιότερη φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα.

Επιπλέον μια υψηλής ισχύος μονάδα των 350kW συνεχούς ρεύματος σε διάταξη συνεργαζόμενων δομοστοιχείων θα μπορεί να εξυπηρετήσει δύο ακόμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρέχοντας σε αυτά, σε 8 μόνο λεπτά, ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τους εξασφαλίσει αυτονομία 200 χιλιομέτρων. Η δυναμική συνεργασία των δομοστοιχείων του συστήματος θα επιτρέπει επίσης σε αυτό να εξυπηρετήσει οχήματα με μεγάλες συστοιχίες όπως φορτηγά ή λεωφορεία ταχύτατα και χωρίς την ανάγκη άλλης εξειδικευμένης για το σκοπό αυτό υποδομής φόρτισης.

Η ABB, ως μοναδικός προμηθευτής της όλης εγκατάστασης, παρέδωσε επίσης μια συστοιχία συσσωρευτών χωρητικότητας 170kWh που θα λειτουργεί ως αποθηκευτική διάταξη ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος κορυφής της τάξεως των 330kW η οποία θα ελαττώνει το λειτουργικό κόστος της εγκατάστασης και θα εξασφαλίζει διαθεσιμότητα και ευελιξία σε αυτήν.

Επιπροσθέτως, το σύστημα ενεργειακής διαχείρισης της ABB με την ονομασία AbilityTM Optimax, το οποίο λειτουργεί διαδικτυακά (cloud-based)  θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την όλη διαδικασία φόρτισης. Χάρις σε αυτό το σύστημα της απολύτως διασυνδεδεμένης ηλεκτροκινητικότητας, ο τοπικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει άμεσα τις τυχόν απαιτούμενες από την εγκατάσταση φόρτισης  κορυφές ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που θα βελτιώνει το λειτουργικό κόστος και κατά συνέπεια και το τιμολόγιο πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας προς τον πελάτη. Αυτή η τεχνική λύση είναι επι του παρόντος μοναδική στην Ελβετία για υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τέτοιου μεγέθους.

Ο κ. Frank Muehlon, επι κεφαλής των προγραμμάτων διεθνούς επιχειρηματικότητας για την ηλεκτροκίνηση της ABB, πρόσθεσε: «Το κλειδί της επιτυχίας του προγράμματος για το μηδενισμό των εκπομπών θεωρούμε ότι είναι οι εξελιγμένες και πρωτοποριακές τεχνολογικές εφαρμογές της ABB. Είμαστε δεσμευμένοι στην υπόσχεση να μετατρέψουμε τα δίκτυα των σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε μια απλή επενδυτική και λειτουργική δραστηριότητα.

Η ολοκληρωμένη λύση που προτείνει η ABB εξομαλύνει τις κορφές ζήτησης, μειώνει τις τιμές πώλησης της ενέργειας για τον πελάτη και εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση των κεφαλαίων της επένδυσης. Για τους ιδιοκτήτες των σταθμών φόρτισης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης οι σταθμοί φόρτισης της ABB παρέχουν ευελιξία, συνδεσιμότητα και λειτουργικές δυνατότητες απαραίτητες προκειμένου να καταστεί η επένδυση αποδοτική.

Ακριβώς η ίδια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική θα ακολουθηθεί και για τους επόμενους τρεις σταθμούς που θα λειτουργήσουν εντός του 2020.

Η ABB διαθέτει αξεπέραστη εμπειρία στην εξέλιξη βιώσιμων λύσεων στον τομέα των μεταφορών. Από της εισόδου της στην αγορά της ηλεκτροκίνησης, πριν από δέκα χρόνια, έχει προμηθεύσει περισσότερους από 14.000 ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόσφατα βραβεύθηκε με το παγκόσμιο βραβείο της καλύτερης εταιρείας του κλάδου της ηλεκτροκινητικότητας για το ρόλο της στην προσπάθεια διεθνούς αποδοχής βιώσιμων λύσεων στον τομέα των μεταφορών.

Η ABB είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, που πρωτοπορεί στον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον. Συνδέοντας κατάλληλα λογισμικά με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της στους τομείς του Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής & Εγκαταστάσεων, του Βιομηχανικού Αυτοματισμού καθώς και των Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής, η ABB επεκτείνει τα όρια της τεχνολογίας για να οδηγήσει την απόδοση σε νέα επίπεδα. Με μια ιστορία διακρίσεων και υπεροχής που μετρά πάνω από 130 χρόνια, η επιτυχία της ABB καθοδηγείται από 110.000 ταλαντούχους εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες.

www.abb.gr

Previous ArticleNext Article