Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Μια ηλεκτροκίνητη Αγγλίδα με “Pedigree” στην ΣΠΑΝΟΣ Α.Ε., Jaguar – Land Rover, στη Λεωφόρο Συγγρού 367

Όταν η «ΣΠΑΝΟΣ Α.Ε.» εγκαινίαζε τον περασμένο Μάρτιο την έκθεσή της για αυτοκίνητα Jaguar – Land Rover στον αριθμό 367 της Λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Γιώργος Σπανός μας υποσχέθηκε ότι πριν από το τέλος της χρονιάς θα μας έδινε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις χάρες του αναμενόμενου ηλεκτρικού Crossover  της Jaguar με την ονομασία “I-Pace”.

Συνεπής στην υπόσχεσή του, σήμερα μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια βόλτα με το υπερπολυτελές αυτό αυτοκίνητο που τραβάει τα βλέμματα των περαστικών σαν μαγνήτης σταθμευμένο έξω από την έκθεση.

Τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του είναι φυσικά αντάξια της ιστορίας της φίρμας αλλά δεν παύουν να προκαλούν τον θαυμασμό σε όποιο αναλογίζεται ότι ανήκουν σε ένα αυτοκίνητο που κινείται αποκλειστικά με την ηλεκτρική ενέργεια των συσσωρευτών του.

Μερικά μόνο στοιχεία του αρκούν για να μας πείσουν ότι τα συμβατικά αυτοκίνητα με τους ενεργοβόρους και ρυπογόνους κινητήρες εσωτερικής καύσης σύντομα  θα αποτελούν παρελθόν.

Ένα στιβαρό πενταθέσιο υπερπολυτελές crossover με μεγάλο χώρο αποσκευών, με αερανάρτηση και κίνηση και στους τέσσερις μεγάλους τροχούς του, βάρους κενού μεν 2170 kg και με πλήρες φορτίο 2670 kg που κινείται σαν μαγικό χαλί με ηλεκτρική ενέργεια προκαλεί μόνο θαυμασμό για τις τεχνικές εξελίξεις που προσφέρονται σήμερα στους καταναλωτές.

Και όταν λέμε «κινείται» το εννοούμε. Ταξιδεύει σε απόσταση 350 χλμ. με την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους συσσωρευτές του χωρητικότητας 90 kWh , αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 200 χλμ./ω και εκτοξεύεται από στάση στην ταχύτητα των 100 χλμ./ω σε μόλις 4,5 δευτερόλεπτα.

Ο ανεφοδιασμός του κατά 80% μπορεί να γίνει σε χρονικό διάστημα 1,5 ώρας σε ταχυφορτιστή 50 kW, σε 45 λεπτά σε ταχυφορτιστή 100 kW ή σε 12 ώρες στο σπίτι από ένα wall-box των 7 kW.

Οι παραδόσεις στους ευτυχείς ιδιοκτήτες του στη χώρα μας θα αρχίσουν με την καινούργια χρονιά. Τους ευχόμαστε καλά ταξίδια και τους γνωρίζουμε ότι ήδη οι πρώτοι ταχυφορτιστές έχουν αρχίσει να εγκαθίστανται και ότι ένα εθνικό δίκτυο από 80 ταχυφορτιστές 50 kW και 150  kW βρίσκεται στο στάδιο μελέτης – έγκρισης για υλοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Previous ArticleNext Article