Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Νέες αντιλήψεις στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στην αυτοκίνηση

Έχει περάσει οριστικά η εποχή κατά την οποία τα πλέον ενεργειακά οικονομικά αυτοκίνητα ήταν εκείνα με τις σχεδόν γυμνές από εξοπλισμό και επενδύσεις καμπίνες και τη σπαρτιάτικη κατασκευή.

Σήμερα, ιδίως στο χώρο  της ηλεκτροκίνησης, αυτές οι ιδέες θεωρούνται απαρχαιωμένες – εν μέρει γιατί η πλούσια σε τεχνολογικές εφαρμογές κατασκευή τους είναι σύμφυτη με την φιλοσοφία της τεχνολογίας και αποτελεί έτσι οργανικό στοιχείο επίτευξης της επιδιωκόμενης ενεργειακής οικονομίας και εν μέρει γιατί ο σύγχρονος εξοπλισμός συμβάλλει στην ορθολογική οδήγηση και επομένως στη μείωση των περαιτέρω απωλειών ενέργειας.

Τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας, συμβάλλουν στο να διατηρούνται τα εξαιρετικά καλά ενεργειακά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών ή των αναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους όπως και στοιχεία που κατατάσσονται στον πολυτελή εξοπλισμό σαν τα θερμαινόμενα καθίσματα και τις θερμαινόμενες στεφάνες των τιμονιών βοηθούν στο να αποφεύγεται η ενεργειακή δαπάνη για υπερβολική θέρμανση της καμπίνας κατά τις κρύες ημέρες. Τέλος ακόμα και τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης συμβάλλουν στην ενεργειακή οικονομία αφού επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει τις συντομότερες διαδρομές αποφεύγοντας τις άσκοπες περιπλανήσεις.

Κατωτέρω αναφέρονται εν συντομία μερικές μόνο εξελιγμένες τεχνολογικές εφαρμογές όπως αυτές προσφέρονται από τους κατασκευαστές πέντε συγκεκριμένων μοντέλων επιλεγμένων μεταξύ εκείνων που θεωρούνται ως τα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς

Ford Mustang Mach-E Active Drive Assist

Ford Mustang MachE

Το Mustang Mach-E είναι ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα της Ford τα οποία μπορούν να αναβαθμίζουν το λογισμικό τους αυτόματα μέσω του διαδικτύου. Διαθέτει επίσης το πολύ εξελιγμένο σύστημα ψυχαγωγίας – πληροφόρησης Ford’s Sync 4 το οποίο επικοινωνεί με τον οδηγό μέσω μιας διαδραστικής οθόνης των 15,5 ιντσών σε αναλογίες διαστάσεων τύπου πορτραίτου. Το Mach-E είναι επίσης ένα από τα πρώτα μοντέλα που θα εξοπλίζεται με την εφαρμογή Active Driver Assist η οποία προσομοιάζει με το σύστημα Navigate της Tesla ή με το Super Cruise της General Motors.

 

Polestar 2

Το Polestar 2 της Volvo Cars του Geely Group θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα με μοντέρνα συστήματα ασφαλείας αυτοκίνητο με ισχυρά πλαίσια από αλουμίνιο στο πυρίμαχο διάφραγμα και στα πλευρικά τοιχώματα της καμπίνας για την αποτροπή διείσδυσης επικίνδυνων εξαρτημάτων σε περίπτωση σύγκρουσης ως και με την τοποθέτηση εσωτερικών πλευρικών σάκων ασφαλείας στα εμπρόσθια καθίσματα για την αποφυγή κακώσεων από κτυπήματα μεταξύ των επιβαινόντων. Το σύστημα ψυχαγωγίας – πληροφόρησης, με το οποίο εξοπλίζεται όπως άλλωστε και το μοντέλο XC40 Recharge, είναι το πρώτο παγκοσμίως που στηρίζεται στη λειτουργική πλατφόρμα για αυτοκίνητα Android της Google.

2021 Volvo XC40 Recharge

Volvo XC40 Recharge

Το Volvo XC40 Recharge είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volvo το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια κατασκευαστική πλατφόρμα και είναι εξοπλισμένο με το ίδιο σύστημα ψυχαγωγίας και πληροφόρησης με εκείνα το Polestar 2. Και τα δύο αυτά μοντέλα εξοπλίζονται επίσης με το σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης, της Volvo, το οποίο αυτομάτως επιταχύνει ή φρενάρει το αυτοκίνητο και διατηρεί τη λωρίδα κυκλοφορίας μέχρι και σε ταχύτητα 130 χλμ/ω. Διαθέτουν επίσης σύστημα πλοήγησης νέας τεχνολογίας το οποίο λαμβάνει υπόψη του τα γεωμετρικά στοιχεία της διαδρομής και σε συνάρτηση με τα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας του αυτοκινήτου συστήνει κάθε φορά την οικονομικότερη σε ενέργεια διαδρομή όπως και τα καθ’ οδόν συνιστώμενα σημεία ανεφοδιασμού. .  

2020 Tesla Model Y

Tesla Model Y

Στο μοντέλο Y της Tesla μόνο τεχνολογίες αιχμής μπορεί κανείς να βρει. Ξεκινώντας από τη συνεχώς βελτιούμενη και αυξανόμενη δυνατότητα επικαιροποίησης του λογισμικού του αυτοκινήτου μέσω του διαδικτύου τα πακέτα υποβοήθησης του οδηγού φθάνουν μέχρι του σημείου να παρέχουν υπηρεσίες αυτόματου παρκαρίσματος και έξυπνης ανάκλησης από τη στάθμευση ενώ ταυτόχρονα συνεργάζονται αρμονικά με το όλο σύστημα ψυχαγωγίας και πληροφόρησης. Υπάρχουν πολλά σημεία υπεροχής του αυτοκινήτου στα θέματα επιδόσεων και ενεργειακού συντελεστή. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο θα μπορούσε κανείς να ασκήσει κριτική είναι το γεγονός ότι η καμπίνα εσωτερικά δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του φτηνότερου μοντέλου 3 εκτός βέβαια από το ότι διαθέτει αντλία θερμότητας η οποία συντείνει στην καλύτερη αυτονομία στα κρύα κλίματα.

2021 Toyota RAV4 Prime XSE

Toyota RAV4 Prime

Παρά το ότι το μοντέλο RAV4 Prime της Toyota εξωτερικά δεν διαφέρει και πολύ από τα προϋπάρχοντα μοντέλα RAV4 και RAV4 Hybrid, εντούτοις ενσωματώνει μερικές πρωτιές στον τρόπο με τον οποίο ο κατασκευαστής συνηθίζει να σκέπτεται. Η συστοιχία των συσσωρευτών τύπου ιόντων λιθίου χωρητικότητας 18,1 kWh η οποία προέρχεται από τη συνεργασία της Toyota με την Panasonic είναι μία από αυτές και σηματοδοτεί ένα είδος νέου ξεκινήματος για την εταιρεία. Επίσης η γενικότερη συγκρότηση του λειτουργικού του χαρακτήρα υπογραμμίζει τη στροφή που επιχειρείται προς την αμιγή ηλεκτροκίνηση μελλοντικών μοντέλων κάτι που μέχρι σήμερα δεν υποστήριζε ένθερμα η Toyota. Το Prime είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο της σειράς αν εξαιρέσουμε τα σπορ μοντέλα Supra.

Previous ArticleNext Article