Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Δήλωση της General Motors: Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε τα προγράμματα ηλεκτροκίνησης

Δημοσιεύθηκε στις 5 Μαΐου 2020 από τον Charles Morris (Newswire, The Vehicles)

Η General Motors είναι ένας από τους πολλούς κατασκευαστές που είχαν δρομολογήσει φιλόδοξα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία του Κορωνοϊού. Ήδη τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, έχουν αρχίσει να αίρονται χωρίς όμως ακόμα να επικρατεί αισιόδοξη διάθεση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι εάν αυτά τα φιλόδοξα σχέδια θα επιβιώσουν ή εάν θα πέσουν και αυτά θύμα της κρίσης, όπως συνέβη ήδη με τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της Lincoln με την Rivian.

Ο Ken Morris, ένας βετεράνος της εταιρείας με υπηρεσία 31 ετών,  ο οποίος χρίσθηκε πρόσφατα αντιπρόεδρος του τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, απαντά στο ερώτημα αυτό με ένα κατηγορηματικό «Όχι».

Σε μια εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο Automobile  είπε ότι η General Motors θα κατασκευάζει στο μέλλον μόνο ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και αυτό θα συμβεί «πολύ συντομότερα από ότι ο κόσμος νομίζει».

Το Automobile ερώτησε ειδικά τον κ. Morris εάν το, λόγω της πανδημίας, κλείσιμο θα επιβραδύνει τις προσπάθειες της εταιρείας για επίσπευση της ηλεκτροκίνησης. «Από ότι είδατε την ημέρα που αφιερώθηκε στην  ηλεκτροκίνηση (κατά την οποία η GM ανακοίνωσε τα σχέδια της για μια ντουζίνα ηλεκτρικών αυτοκινήτων) προχωρούμε ολοταχώς», απάντησε. «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα σχέδιά μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι μηχανικοί μας και οι σχεδιαστές μας συνεχίζουν να εργάζονται αδιάλειπτα από τα σπίτια τους ακολουθώντας εξαντλητικά προγράμματα εργασίας προκειμένου να μη διαταραχθούν τα χρονοδιαγράμματα προόδου. Πρόθεσή μας είναι, αμέσως μόλις επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας και αποκτήσουμε τη δυνατότητα να χειριζόμαστε τα μηχανήματά μας και να κατασκευάζουμε πρότυπα και εξαρτήματα, να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε εντατικά προγράμματα εργασίας και να επενδύουμε ταχύτερα προκειμένου να ανακτηθεί το οποιοδήποτε χαμένο έδαφος. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση».  Συνέχισε δε ότι, «Η επ’ αόριστο αναβολή της παρουσίασης του ηλεκτρικού GMC Hummer και του ηλεκτρικού crossover Cadillac Lyric, κατά κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι η παραγωγή τους πρόκειται να καθυστερήσει».

Η Δομική αρχιτεκτονική των συσσωρευτών της GM που ονομάσθηκε “Ultium

Το Automobile επίσης ερώτησε τον κ. Morris εάν και κατά πόσο η κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου θα επηρεάσει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της GM. «Η ομορφιά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από τις τιμές των καυσίμων για δύο βασικούς λόγους», είπε, «πρώτον διότι υπηρετούν απόλυτα τον διακηρυχθέντα στόχο της εταιρείας για μηδενικά ατυχήματα, μηδενικές εκπομπές και μηδενικές κυκλοφοριακές συμφορήσεις και δεύτερο γιατί  προσφέρουν ασύγκριτη οδηγική ευχαρίστηση και ιδιοκτησιακή ικανοποίηση. Δεν έχετε πλέον κανένα λόγο να πάτε σε πρατήριο ανεφοδιασμού. Μπορείτε να ανεφοδιάζεστε στο σπίτι σας, η στην εργασία σας και ακόμα μπορείτε να ταξιδεύετε χάρις στα ολοένα και περισσότερο αναπτυσσόμενα καθ’ οδόν δίκτυα υπερταχείας φόρτισης».

Συνέχισε δε λέγοντας, «Η μετάβαση στις νέες συνθήκες δε θα γίνει βέβαια κατά τη διάρκεια μιας νύκτας. Όταν θα μπορείτε να πουλήσετε ένα αυτοκίνητο που δεν θα χρειάζεται απολύτως κανένα υγρό καύσιμο για να κινηθεί στην ίδια τιμή με ένα άλλο ισοδύναμο που θα κινείται με υγρό καύσιμο δεν θα απαιτείται πλέον να κάνετε μαθηματικούς υπολογισμούς για να βρείτε εάν συμφέρει τον αγοραστή και εάν θα αποσβέσει και πότε τη διαφορά της αξίας του. Δεν είμαστε πια σε εκείνη την εποχή. Σήμερα είμαστε πολύ περισσότερο κοντά στην επιλογή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η πρόσφατη έρευνα απόδειξε ότι ακόμα και εάν ο αγοραστής χρειάζεται να καταβάλλει μια μικρή επιβάρυνση στην τιμή του πιστεύει ότι αυτή ισοσταθμίζεται από όλα τα άλλα πλεονεκτήματά του. Αρκεί βέβαια αυτή η διαφορά τιμής να μην είναι μεγάλη. Δική μας δουλειά είναι τώρα να εξασφαλίσουμε ότι οι τιμές πώλησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι οι χαμηλότερες δυνατές».

Τελείωσε λέγοντας, «Ελπίδα μου και ένστικτό μου είναι ότι θα εκδηλωθεί περί το μέσο του έτους μια ξαφνική προτίμηση των αγοραστών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι θα σημειωθούν ρυθμοί ανόδου της ζήτησής τους κατά πολύ μεγαλύτεροι από εκείνους που εκτιμούμε, κυρίως γιατί η οδηγική ευχαρίστηση και οι εμπειρίες που χαρίζουν στους ιδιοκτήτες και οδηγούς του είναι ανυπέρβλητες».

Πηγή: Automobile 

Previous ArticleNext Article