Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η ABB προωθεί ψηφιακή τεχνολογική εξέλιξη της ηλεκτρικής κινητικότητας μέσω πανευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος

Συνεργαζόμενη με άλλους 31 συμμετέχοντες στο πρόγραμμα eCharge4Drivers, η ABB, θα διοργανώσει επιδεικτικές δράσεις, σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές πόλεις, για να διαπιστωθούν οι απόψεις των χρηστών σχετικά με τις υποδομές φόρτισης.

Η ABB είναι υπερήφανη για τη συμμετοχή της στο έργο eCharge4Drivers στα πλαίσια του γενικότερου προγράμματος προώθησης των χαμηλών εκπομπών άνθρακος «πράσινων οχημάτων» μέσω βελτιωμένων υποδομών φόρτισης. Το έργο αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προσκαλεί και υποστηρίζει συνέργειες για την ανάπτυξη εξυπνότερων και φιλικότερων στο χρήστη υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σκοπεύοντας έτσι στην επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτρική και βιώσιμη κινητικότητα.

Ενώ οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη αυξάνονται, αναδεικνύοντάς την, κατά το έτος 2019, ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά τέτοιων οχημάτων με 561.000 πωλήσεις, οι οδηγοί τους συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων φόρτισης ως και άλλων αδυναμιών εξυπηρέτησης, ποιοτικού χαρακτήρα, τα οποία όμως είναι δυνατό να προκαλέσουν παρεμπόδιση της μαζικής αποδοχής της ηλεκτροκίνησης.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη προσβασιμότητα σε ικανοποιητικές υποδομές φόρτισης, σε συνδυασμό με την επιτυχή προβολή των πλεονεκτημάτων της ηλεκτρικής κίνησης, αποτελούν τα κλειδιά για τη διεύρυνση του πλήθους των αγοραστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Βασισμένο στα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στα πλαίσια του προγράμματος ECs Horizon 2020, το έργο eCharge4Drivers θα διερευνήσει σε βάθος τις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των χρηστών των υποδομών φόρτισης όπως και τις συνήθειες τους στάθμευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πορίσματα θα αξιοποιηθούν για τη σχεδίαση και ανάπτυξη λύσεων που θα προσφέρουν βελτιωμένες συνθήκες φόρτισης και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Το έργο συγκεντρώνει συμμετοχές 32 από τους πλέον γνωστούς οργανισμούς του χώρου, της ABB περιλαμβανομένης, όπως είναι οι Robert Bosch, BMW, Volvo, Fiat κ.λπ. πλέον ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών ινστιτούτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €18,8 εκατομμύρια με τις πιλοτικές επιδεικτικές δράσεις να αρχίζουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο το 2021.

Το έργο eCharge4Drivers θα αναπτύξει και επιδείξει πιλοτικές δράσεις σε 10 περιοχές στις οποίες περιλαμβάνονται μητροπολιτικά κέντρα και διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα, με την ABB να προμηθεύει πολλαπλούς φορτιστές για χρήση στις περισσότερες από αυτές τις θέσεις. Οι πιλοτικές αυτές εγκαταστάσεις θα δημιουργήσουν ευκαιρίες δοκιμών νέων τεχνολογιών οι οποίες θα βελτιώνουν τη μέχρι σήμερα υπάρχουσα εμπειρία λειτουργίας των σταθμών φόρτισης και θα ικανοποιούν τους οδηγούς προσφέροντας τους νέες υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό ποτέ να εφαρμοστούν στα συμβατικά θερμικά αυτοκίνητα.

«Η απαράμιλλη εμπειρία της ABB στον εξηλεκτρισμό και η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ηγετική της θέση στην ηλεκτρική κινητικότητα και την ψηφιακή τεχνολογία που την υποστηρίζει, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιδιωκόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση διάδοση της βιώσιμης κινητικότητας και του μηδενικής ρύπανσης μέλλοντος για όλους μας», είπε ο κ. Frank Muehlon, επικεφαλής του τμήματος διεθνών εργασιών για υποδομές ηλεκτροκίνησης της ABB.

Η ABB αναπτύσσει φιλικούς στο χρήστη και επεκτάσιμους σε μέγεθος φορτιστές, προς επίδειξη, με νέες λειτουργικές δυνατότητες όπως είναι οι μεγάλες οθόνες και τα εξελιγμένα προγράμματα χειρισμού. Οι φορτιστές αυτοί θα αναπτύσσονται με τη μορφή δομοστοιχείων ανάλογα των αναγκών και θα μεταφέρονται στα σημεία επίδειξης μέσα σε κοντέινερ. Θα αξιοποιούν την τεχνολογία της δυναμικής προσαρμογής της ABB υπό συνθήκες κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερα του ενός σημεία φόρτισης ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις φορτίσεων μεγάλης ισχύος από ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων.

Τόσο οι φορτιστές όσο και τα περιφερειακά τους εξαρτήματα θα υποστηρίζουν τις προδιαγραφές ISO 15118 Plug & Charge, δημιουργώντας ένα τυποποιημένο και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα μεταφοράς της πληροφορίας και διευκόλυνσης της διαλειτουργικότητας έτσι ώστε να αυξάνει η χρηστικότητα και η αποδοτικότητα των φορτιστών. Θα προβλέπεται η δυνατότητα κεντρικού ελέγχου των λειτουργιών και όλες οι μετρήσεις της ενέργειας θα γίνονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία μετρητικών διατάξεων (MID). Οι χρήστες θα μπορούν να πληρώσουν με διάφορους τρόπους περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών ή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Η ABB AbilityTM είναι μια κατατεθειμένη ψηφιακή σουίτα για τη λειτουργία κέντρου ελέγχου που ελέγχει παγκοσμίως τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους χρήστες και ρυθμίζει την προληπτική συντήρηση των εγκαταστάσεων, βασικές λειτουργίες για την ταχεία ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης. Η ABB έχει παραδώσει περισσότερους από 14.000 ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος σε ολόκληρο τον κόσμο και πρόσφατα κέρδισε την αναγνώριση ηγέτη της ηλεκτροκινητικότητας, για το 2019, για το ρόλο της στη διεθνή διάδοση βιώσιμων λύσεων στις μεταφορές.

Η ABB είναι μια κορυφαία παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, που πρωτοπορεί στον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει ένα πιο παραγωγικό και βιώσιμο μέλλον. Συνδέοντας κατάλληλα λογισμικά με το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της στους τομείς του Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής & Εγκαταστάσεων, του Βιομηχανικού Αυτοματισμού καθώς και των Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής, η ABB επεκτείνει τα όρια της τεχνολογίας για να οδηγήσει την απόδοση σε νέα επίπεδα. Με μια ιστορία διακρίσεων και υπεροχής που μετρά πάνω από 130 χρόνια, η επιτυχία της ABB καθοδηγείται από 110.000 ταλαντούχους εργαζόμενους σε περισσότερες από 100 χώρες. www.abb.gr

Σημειώσεις ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο:

1) Το Horizon 2020 είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα Έρευνας και Επινόησης της ΕΕ με διάρκεια άνω των 7 ετών και προϋπολογισμό 80 Δις Ευρώ πλέον των ιδιωτικών επενδύσεων.

2) Το eCharge4Drivers είναι ένα έργο με τετραετή διάρκεια, από τον Ιούνιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024, συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ στα πλαίσια του προγράμματος “Horizon 2020”. Συντονιστής του έργου είναι ό Δρ. Άγγελος Αμδίτης και Διευθύντρια του έργου η Δρ. Ευαγγελία Πορτούλη, του ICCS (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ), φίλοι και συνεργάτες του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. από πολλών ετών.

Previous ArticleNext Article