Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η AIR παρουσιάζει το διθέσιο ηλεκτρικό αεροπλάνο καθέτου απογείωσης/προσγείωσης AIR ONE για ιδιωτική χρήση

Η AIR, κατασκευαστής ιδιωτικών αεροσκαφών καθέτου απογείωσης και προσγείωσης για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, παρουσιάζει το μοντέλο της, AIR ONE, και παράλληλα δηλώνει ότι ήδη δέχεται προ-παραγγελίες για αυτό. Το AIR ONE είναι ένα εύκολο στον χειρισμό μικρό διθέσιο ηλεκτρικό αεροπλάνο καθέτου απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) με σπορ χαρακτηριστικά, ειδικότερα σχεδιασμένο για ιδιωτική χρήση.

Η βιομηχανία αεροσκαφών τύπου eVTOL δραστηριοποιείται σήμερα έχοντας σαν κύριο στόχο της την κατασκευή αεροσκαφών παροχής υπηρεσιών αεροταξί ή παρεμφερούς τύπου άλλων υπηρεσιών αερομεταφοράς για το κοινό. Η AIR όμως, διαφοροποιούμενη από αυτόν τον στόχο, αποφάσισε να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της μετακίνησης των κατόχων τέτοιου τύπου αεροσκαφών κατασκευάζοντας το κομψό και εύκολο στη χρήση AIR ONE που είναι σχεδιασμένο για να πιλοτάρεται από τον κάτοχό του για τις μετακινήσεις του σε καθημερινή βάση. Το AIR ONE θα κατασκευάζεται μαζικά προκειμένου να επιταχυνθεί η εισδοχή του θεσμού των προσωπικών αεροπορικών μετακινήσεων σε περιβάλλον ευρείας κοινωνικής αποδοχής τόσο για επιχειρηματικές δράσεις όσο και για αναψυχή. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ραπόρτο IDTechEx για τα  Air Taxis: Electric Vertical TakeOff and Landing Aircraft 2021-2041.

 “Το μέλλον της κινητικότητας βρίσκεται στον ουρανό, αλλά για να το κατακτήσουμε απαιτείται να καλλιεργήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στα αεροσκάφη τύπου eVTOL ως αξιόπιστων και ασφαλών μέσων καθημερινής μετακίνησης και επιπλέον να κατασκευάσουμε μαζικά τέτοιου είδους αεροσκάφη τα οποία να υλοποιήσουν αυτήν την εφαρμογή, είπε ο κ. Rani Plaut, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της AIR. Το μοντέλο AIR ONE είναι ο άσσος που έχουμε στο μανίκι προκειμένου να δώσουμε στους καταναλωτές ένα πρώτο δείγμα από τα θαυμαστά αυτά αεροσκάφη τα οποία μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο στο μέλλον θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας για γρήγορη, άνετη και ασφαλή μετακίνηση”

Το αεροσκάφος AIR ONE, το οποίο εγκαινιάζει αυτού του είδους τις πτήσεις, είναι ηλεκτρικό, δύο θέσεων μαζί με τον χειριστή, διαθέτει αυτονομία 175 χιλιομέτρων με κάθε πλήρη φόρτιση των συσσωρευτών του, πετάει με ταχύτητα μέχρι και 250 χλμ/ώρα και η διάρκεια πτήσης του είναι περίπου μία ώρα. Η σχεδίασή του εξασφαλίζει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που το κάνουν κατάλληλο για καθημερινή χρήση, διαθέτει πτέρυγες που αναδιπλώνονται για εύκολο παρκάρισμα και απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια που το χωράει.

Το μυστικό του εύκολου χειρισμού του βρίσκεται στο λογισμικό της εταιρείας το οποίο ελέγχει όλες τις σύνθετες συνθήκες πτήσης και ραδιοναυτιλίας έτσι ώστε ο χειριστής του να μη χρειάζεται να διαθέτει τις εμπειρίες και ικανότητες ενός χειριστή αεροσκαφών συνήθους τύπου. Περιλαμβάνει ακόμα και τις διαδικασίες ελέγχου των συστημάτων ασφαλείας απαλλάσσοντας τον χειριστή από την ανάγκη ελέγχου και απαρίθμησης προ εκάστης πτήσεως των κρίσιμων για την ασφάλεια στοιχείων, των γνωστών και ως check lists. Στους ελέγχους που διενεργούνται αυτόματα συμπεριλαμβάνονται ακόμα και αυτοί που αφορούν στον ίδιο τον χειριστή και τον συνεπιβάτη του έτσι ώστε τελικά να απαιτείται από αυτόν η παρακολούθηση μιας πολύ εύκολη εκπαίδευσης για τη διενέργεια επιτυχημένων και ασφαλών πτήσεων.

Εκμεταλλευόμενο τεχνολογίες αιχμής, τόσο από τη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία όσο και από την αεροδιαστημική βιομηχανία, το AIR ONE σχεδιάσθηκε και κατασκευάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει αναψυχή και πρακτικότητα σε συνδυασμό με μέγιστη ασφάλεια. Είναι ήδη απολύτως έτοιμο να ενταχθεί στους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τις αερομεταφορές με αεροσκάφη της κατηγορίας του. Για το σκοπό αυτό υφίσταται στενή συνεργασία με την αρμόδια αρχή FAA η οποία και θα εκδώσει το αναγκαίο πιστοποιητικό αεροπλοΐας κατηγορίας G1.

 

 

Πηγή και φωτογραφίες: AIR

 

Previous ArticleNext Article