Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η Τεχνολογία των Ενεργειακών Στοιχείων Υδρογόνου κάνει ένα βήμα εμπρός προς την ηλεκτροκίνηση των μεγάλων πλοίων

10 Απριλίου 2020

 

H εταιρεία ABB υπόγραψε υπόμνημα κατανόησης με την Hydrogène de France (HDF) για την, από κοινού, κατασκευή συστημάτων ενεργειακών στοιχείων υδρογόνου μεγάλης ισχύος (megawatt-scale), ικανών να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια κίνησης τα μεγάλα ωκεανοπόρα πλοία. Το υπόμνημα αυτό προβλέπει τη στενή συνεργασία των δύο εταιρειών για την κατασκευή και συναρμολόγηση μεγάλων συστοιχιών ενεργειακών στοιχείων υδρογόνου κατάλληλων για ναυτικές εφαρμογές.

Βασιζόμενες στην ήδη υπάρχουσα συνεργασία με την Ballard Power Systems, την παγκοσμίως γνωστή ηγέτη κατασκευάστρια συστημάτων ενεργειακών στοιχείων τύπου μεμβρανών εναλλαγής πρωτονίων (proton exchange membrane – PEM), η ABB και η HDF σκοπεύουν να βελτιστοποιήσουν τις κατασκευαστικές τους δυνατότητες και να παράγουν τέτοιου τύπου μεγάλης ισχύος συγκροτήματα  ενεργειακών στοιχείων για ναυτικές εφαρμογές.

Τα συγκροτήματα αυτά θα βασίζονται στο ήδη εξελιγμένο σύστημα «megawatt-scale» που έχει από κοινού αναπτυχθεί από τις ABB και Ballard και θα κατασκευάζονται στις νέες εγκαταστάσεις της HDF στο Bordeaux στη Γαλλία. Για περισσότερες λεπτομέρειες αναζητήστε τη σχετική αναφορά του IDTechEx στην έκθεση για τα Fuel Cell Vehicles 2019-2029.

Τα Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου μετατρέπουν τη χημική ενέργεια του Υδρογόνου σε ηλεκτρισμό μέσω ηλεκτροχημικής αντίδρασης. Εάν χρησιμοποιηθεί υδρογόνο παραγόμενο αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τότε η πλήρης ενεργειακή αλυσίδα θα είναι απολύτως καθαρή.

«Η HDF είναι ενθουσιασμένη με τη συνεργασία της με την ABB προκειμένου να κατασκευάσουν και συναρμολογήσουν μεγάλης ισχύος συστοιχίες ενεργειακών στοιχείων υδρογόνου για τη ναυτιλιακή αγορά, βασισμένων στην τεχνολογία «megawattscale» της Ballard» είπε ο κ. Damien Havard, CEO της HDF.

«Στην ολοένα και εντονότερη ζήτηση λύσεων που εξασφαλίζουν μια βιώσιμη  και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ναυτιλιακή δραστηριότητα είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ενεργειακά στοιχεία υδρογόνου θα παίξουν στο μέλλον σημαντικό ρόλο βοηθώντας έτσι την ναυτιλιακή βιομηχανία να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μείωσης του CO είπε ο κ. Juha Koskela, διευθύνων σύμβουλος της «ABB Marine & Ports». 

Δοθέντος ότι το περίπου 2,5 % των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οφείλεται στη ναυτιλία είναι φυσικό να αναπτύσσεται και αύξουσα πίεση, προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ώστε να εξεύρει περισσότερο βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την κίνηση των πλοίων της. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), που αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ρυθμιστικές πράξεις του ναυτιλιακού τομέα, έθεσε στόχο τη μείωση των εκπομπών αυτών μέχρι του έτους 2050 στο επίπεδο του 50% εκείνων του έτους βάσης 2008.

Μεταξύ των άλλων εναλλακτικών τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ABB προώθησε και τη βάσει συνεργασιών εξέλιξη των συστημάτων ενεργειακών στοιχείων υδρογόνου για τα πλοία. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα λύση για τη μείωση των ζημιογόνων εκπομπών αυτών στον σημαντικό αυτόν τομέα των μεταφορών. Η τεχνολογία αυτή ήδη εφαρμόζεται για την κίνηση σκαφών αναψυχής μικρών αποστάσεων αλλά και αξιοποιείται υποστηρικτικά στα βοηθητικά συστήματα πολλών μεγαλύτερων πλοίων.

 

Πηγή και εικόνα: ABB

Previous ArticleNext Article