Uncategorized, Άρθρα, Ενημέρωση

Η ABB λανσάρει τον ταχύτερο φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο (Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. υποσημειώνει τις θέσεις του)

Δελτίο Τύπου | Όμιλος ABB | 2021-09-30

  • Μπορεί να προσφέρει 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε λιγότερο από τρία λεπτά
  • O μοναδικός φορτιστής σχεδιασμένος για ταυτόχρονη φόρτιση έως και τεσσάρων οχημάτων
  • Ιδανικό για πρατήρια καυσίμων, σταθμούς φόρτισης, χώρους στάθμευσης καταστημάτων λιανικής και εταιρικούς στόλους

Η ABB λανσάρει σήμερα έναν καινοτόμο all-in-one φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος παρέχει την ταχύτερη εμπειρία φόρτισης στην αγορά.

O νέος Terra 360 της ABB είναι ένας modular φορτιστής που μπορεί να φορτίσει ταυτόχρονα έως και τέσσερα οχήματα, με δυναμική κατανομή ισχύος. Αυτό σημαίνει ότι ένας οδηγός δεν θα χρειάζεται να περιμένει τη σειρά του για να φορτίσει, απλώς θα συνδέει το όχημά του σε ένα άλλο βύσμα. Ο νέος φορτιστής έχει μέγιστη ισχύ 360 kW και είναι σε θέση να φορτίσει πλήρως οποιοδήποτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 15 λεπτά ή λιγότερο, καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων, είτε χρειάζονται γρήγορη φόρτιση, είτε θέλουν να φορτίσουν λίγο τη μπαταρία τους, ενώ ψωνίζουν σε ένα κατάστημα.

«Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εφαρμόζουν δημόσια πολιτική που ευνοεί τα ηλεκτρικά οχήματα και τα δίκτυα φόρτισης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ζήτηση για υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και ειδικά για σταθμούς φόρτισης που είναι γρήγοροι, βολικοί και εύχρηστοι, είναι υψηλότερη από ποτέ», δήλωσε ο Frank Muehlon, Πρόεδρος του E-mobility Division της ABB. “Ο Terra 360, με επιλογές φόρτισης που ταιριάζουν σε διάφορες ανάγκες, είναι το κλειδί για την ικανοποίηση αυτής της ζήτησης και την επιτάχυνση της υιοθέτησης της ηλεκτρικής κινητικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.”

«Είναι μια συναρπαστική μέρα για την ABB, η οποία ως παγκόσμιος ηγέτης στην ταχυφόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, κατέχει βασικό ρόλο στη δημιουργία μιας κοινωνίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε ο Theodor Swedjemark, Chief Communications and Sustainability Officer στην ABB. «Με τις οδικές μεταφορές να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εκπομπών CO2, η ηλεκτρική κινητικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη του κλιματικού στόχου της Συνθήκης του Παρισιού. Επίσης, θα δώσουμε το παράδειγμα αλλάζοντας ολόκληρο τον στόλο μας με περισσότερα από 10.000 οχήματα, σε οχήματα μη ρυπογόνα».

Διαθέσιμος στην Ευρώπη από το τέλος του 2021 και στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και τις περιοχές Ασίας -Ειρηνικού το 2022, ο Terra 360 έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες και προσδοκίες των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων. Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία που αποκτήθηκε από τη μεγάλη εγκατεστημένη βάση της ABB E-mobility, ο Terra 360 προσφέρει ταχύτητα και εξυπηρέτηση μαζί με άνεση, ευκολία χρήσης και αίσθηση οικειότητας.

Εκτός από την τοποθέτηση σε πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδιωτικών οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων, οι φορτιστές Terra 360 μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στους χώρους στάθμευσης μιας εταιρείας για τη φόρτιση στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βαν και φορτηγών

Το καινοτόμο σύστημα φωτισμού του φορτιστή καθοδηγεί τον χρήστη στη διαδικασία φόρτισης και δείχνει την κατάσταση φόρτισης (SoC) της μπαταρίας, καθώς και τον υπολειπόμενο χρόνο πριν από το τέλος μιας βέλτιστης περιόδου φόρτισης. Ο ταχύτερος φορτιστής στον κόσμο είναι επίσης προσβάσιμος από αναπηρικό αμαξίδιο και διαθέτει εργονομικό σύστημα διαχείρισης καλωδίων, που βοηθά τους οδηγούς να συνδέονται γρήγορα και με ελάχιστη προσπάθεια.

Εκτός από την τοποθέτησή τους σε πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδιωτικών οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων, οι φορτιστές Terra 360 μπορούν επίσης να εγκατασταθούν στους χώρους στάθμευσης μιας εταιρείας για τη φόρτιση στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων, βαν και φορτηγών. Αυτό δίνει στους ιδιοκτήτες την ευελιξία να φορτίζουν έως και τέσσερα οχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να κάνουν ταχυφορτίσεις οχημάτων την ημέρα. Επειδή οι φορτιστές Terra 360 καταλαμβάνουν μικρό χώρο, μπορούν να εγκατασταθούν σε μικρές αποθήκες ή πάρκινγκ όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.

Η εμφάνιση των φορτιστών Terra 360 μπορεί να γίνει πλήρως εξατομικευμένη, με τη χρήση διαφορετικού φύλλου αλουμινίου ή αλλάζοντας το χρώμα των λωρίδων φωτισμού LED. Υπάρχει επίσης η επιλογή να συμπεριληφθεί μια ενσωματωμένη οθόνη 27” για αναπαραγωγή βίντεο και εικόνων.

Η ABB είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέροντας όλο το φάσμα λύσεων φόρτισης και ηλεκτροδότησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά και υβριδικά λεωφορεία, βαν, φορτηγά, πλοία και σιδηροδρόμους. Η ABB μπήκε στην αγορά της ηλεκτροκίνησης το 2010 και σήμερα έχει πουλήσει σε περισσότερες από 88 αγορές περισσότερους από 460.000 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, που διακρίνονται σε πάνω από 21.000 ταχυφορτιστές DC και 440.000 φορτιστές AC, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πωλούνται μέσω του Chargedot.

Οι φορτιστές ABB υψηλής ισχύος αναπτύσσονται ήδη σε όλο τον κόσμο μέσω των συνεργασιών της εταιρείας με διεθνείς φορείς φόρτισης, όπως η IONITY και η Electrify America.

Για να εξερευνήσετε την τεχνολογία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ABB, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://new.abb.com/ev-charging/el/.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.

  1. Εδώ και αρκετά χρόνια το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο. υποστηρίζει την ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους άλλους αρμόδιους φορείς, των υποδομών των δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων και του βασικού εθνικού οδικού δικτύου κατά τρόπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ανάγκη εγκατάστασης φορτιστών στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
  2. Εντελώς διαφορετικές πρέπει να είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των συσκευών φόρτισης του εθνικού οδικού δικτύου και πολύ αυστηρότερες οι απαιτήσεις για αδιάλειπτη και άρτια λειτουργικότητα.
  3. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα απαλλαγούν οριστικά από το άγχος της επαναφόρτισής τους κατά το ταξίδι και θα αρχίσουν να κινούνται ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα μόνο όταν είναι εξασφαλισμένη η επαναφόρτισή τους στους κατά μήκος της διαδρομής σταθμούς που θα επιλέξουν και οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν ανεξαρτήτως ημέρας και ώρας, παρέχοντας ικανοποιητική ισχύ για σύντομους χρόνους φόρτισης όπως και δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών ταυτόχρονα αυτοκινήτων (τουλάχιστο 4 θέσεων ανά σταθμό).
  4. Πρέπει οριστικά να ξεπεραστεί το επικρατούν σύνδρομο των μονών φορτιστών ισχύος 50 kW, οι οποίοι μάλιστα στο μεγάλο ποσοστό τους υπολειτουργούν, και να γίνει κατανοητό ότι στο εθνικό δίκτυο θα πρέπει να εγκαθίστανται σταθμοί με πολλές θέσει φόρτισης και με παρεχόμενη ισχύ από 120 kW έως και 350 kW.
  5. Πριν από τέσσερα χρόνια, το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο προβλέποντας την τεχνολογική εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρότεινε την εγκατάσταση ενός βασικού εθνικού δικτύου με τη χρήση δίδυμων φορτιστών των 120/240 kW βασισμένο σε αποστάσεις των 120 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Μερικοί ειδήμονες κριτικάρισαν τότε την πρόταση και αντιπρότειναν φορτιστές των 50 kW σε αποστάσεις των 60 χιλιομέτρων άποψη που δυστυχώς βρήκε ανταπόκριση λόγω βέβαια του χαμηλού αρχικού κόστους της.
  6. Η σημερινή εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των σταθμών επαναφόρτισης αλλά ταυτόχρονα απαιτεί ταχυφορτιστές με μεγάλη ισχύ για γρήγορους ανεφοδιασμούς. Παράδειγμα προς μίμηση άλλωστε αποτελούν τα δίκτυα ταχυφορτιστών της Tesla.
  7. Μια ιδιότυπη στρέβλωση η οποία ήδη έχει κάνει την παρουσία της στην Ελλάδα λόγω της λανθασμένης πολιτικής που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι και η εισαγωγή σύγχρονων ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία στις άλλες αγορές του κόσμου προσφέρονται με δυνατότητα φόρτισης από 120 kW και άνω τα οποία στη χώρα μας εισάγονται με περιορισμένη δυνατότητα φόρτισης μέχρι 50 kW. Σε σχετική συζήτηση που έγινε σε αντιπροσωπεία εισαγωγής τέτοιων αυτοκινήτων η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ισχυρότεροι σταθμοί φόρτισης. Ο ατυχής αγοραστής βέβαια θα διαπιστώσει σε βάθος χρόνου ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους μελλοντικά ισχυρότερους ταχυφορτιστές που είναι βέβαιο ότι θα εγκατασταθούν και στη χώρα μας όπως βέβαια θα κάνει την ίδια διαπίστωση και εάν ταξιδεύσει στο εξωτερικό.
Previous ArticleNext Article