Byron Hurd – November 10, 2019
Μη συνεχίσετε το διάβασμα εάν τα έχετε ήδη μάθει: Μια θαρραλέα Καλιφορνέζικη νεοσύστατη εταιρεία κατάφερε να υπερκεράσει τους τιτάνες της αυτοκινητοβιομηχανίας και να διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου στον κόσμο κατασκευαστή πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Αυτή η υπεροχή της Tesla έναντι μιας μεγάλης μερίδας της βιομηχανίας αυτοκινήτων όσο και η πρωτοπορία της στον τομέα των πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν αποτελεί βέβαια μια συνταρακτική αποκάλυψη αυτό όμως που κάνει φοβερή εντύπωση δεν είναι ή ίδια η είδηση αλλά ή πηγή της (it’s the source).
Η πηγή αυτή δεν είναι άλλη από τη γερμανική εφημερίδα Spiegel.
« Ανάλογα με το πως το βλέπετε, το γεγονός αυτό μπορεί να σημαίνει την αρχή ή το τέλος μιας εποχής» λέει το σχόλιο που είδε το φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία των εγκαινίων της παραγωγής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ID3 στις εγκαταστάσεις της Volkswagen στο Zwickau της Γερμανίας.
«Είναι σχετικά πρόσφατο το γεγονός της συνειδητοποίησης εκ μέρους της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε ριζοσπαστικές αλλαγές» συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα. «Η βιομηχανία, με πρωτοπορούσα την Volkswagen, πίστευε ότι μπορούσε να λύσει το πρόβλημά της με δύο τρόπους: είτε κατασκευάζοντας καλύτερα, καθαρότερα και πλέον ενεργειακά αποδοτικά ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, είτε, εάν η μέθοδος αυτή αποτύγχανε, με την παραποίηση των στοιχείων και την εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού.
Είναι δύσκολο για τον αναγνώστη του κειμένου να μην εκλάβει αυτήν την τοποθέτηση σαν προσπάθεια προσθήκης λαδιού στη μαινόμενη φωτιά του ανταγωνισμού μεταξύ της εταιρείας Tesla και του κατεστημένου της βιομηχανίας. Ο ανταγωνισμός αυτός έχει τελευταία ενταθεί στο έπακρο με τη Silicon Valley και τη Στουτγάρδη να διεκδικούν τον τίτλο της υπεροχής στην κατασκευή πολυτελών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με λυσσώδη μανία η οποία τελικώς εξελίσσεται σε μεγάλη μάχη μέσα στην καρδιά της ίδιας της κραταιάς μέχρι σήμερα παραδοσιακής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο ρόλος της Google στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αυτοκινητοβιομηχανίας φαίνεται ακόμα να είναι δευτερεύων αλλά ύστερα από ένα αιώνα αυτοπροβολής ως του λίκνου της οδηγικής απόλαυσης, η Γερμανία θα πρέπει τώρα να προβληματιστεί από την επαπειλούμενη εισβολή της αιχμής της τεχνολογίας σε ένα χώρο που παραδοσιακά ήταν παραδομένος στα γαντοφορεμένα πλάσματα με το βαρύ πόδι και το βλοσυρό βλέμμα.
Εάν πράγματι υπάρχει το αναγκαίο δυναμικό ανταπόκρισης στην τιτάνια πρόκληση των καιρών είναι τώρα που η Volkswagen θα πρέπει να αποδείξει ότι ο καπετάνιος ποτέ δεν παραδίδεται στον ύπνο εφόσον κρατάει το τιμόνι – ή τουλάχιστο όχι πλέον.
Είναι άραγε ήδη αργά; Ή είμαστε μάρτυρες της έστω και την ύστατη στιγμή αφύπνισης των παραδοσιακών εταιρειών;
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον.